Skatteverket allt mer populär arbetsgivare bland unga

3:46 min

I den årliga rankningen där unga yrkesverksamma akademiker rankar potentiella arbetsgivare stiger Skatteverket från en 68:e till en 15:e plats.

När 24 000 unga ekonomer, ingenjörer och IT-konsulter rangordnar potentiella arbetsgivare så hamnar inte särskilt överraskande Google, Ikea och Spotify i toppen. Mer överraskande är kanske att bland unga ekonomer stiger Skatteverket som en raket från 68:e till 15:e plats. 28-åriga Kristin Lilieqvist arbetar på Skatteverkets ekonomiavdelning.

– Jag tycker att det viktigaste är samhällsnyttan. Jag vill jobba med att utveckla samhället, det är det viktigaste för mig. Och sedan intressanta arbetsuppgifter förstås, och det tycker jag att man får  på myndigheten. Jag tycker det är viktigare att göra nåt som man själv tycker är intressant, säger Kristin Lilieqvist som är verksamhetscontroller och jämställdhetskoordinator på Skatteverkets ekonomiavdelning.

Enligt Universums årliga karriärbarometer där unga akademiker rankar arbetsgivare inom IT, ekonomi och teknik så ökar Skatteverkets populäritet kraftigt bland unga, från 68:e till 15:e plats. Skatteverkets personaldirektör Lotta Halling förklarar vad det kan bero på:

– Vi har ju ett väldigt gott förtroende hos företag och allmänhet. Men vi blir glada att vi stärkt vår attraktivitet hos yngre yrkesverksamma medarbetare. Jag tror att det handlar mycket om det finns värderingar i samhället om att göra samhällsnytta. Man tycker att det är spännande, jag menar, alla har en relation till Skatteverket. Det är våra gemensamma ekonomiska medel. Så jag tror det handlar väldigt mycket om samhällsnytta. Det är en myndighet som syns i positiva sammanhang. Det påverkar också vår attraktionskraft som arbetsgivare, säger Lotta Halling, personaldirektör på Skatteverket.

Skatteverket är en stor arbetsgivare med över 10 000 anställda, varav 3 000 på huvudkontoret i Solna i Stockholm. Det, och att det är en statlig myndighet skapar trygghet. Sedan flera år tillbaka är också Skatteverket en myndighet i förändring. Den tidigare bilden av ett kontrollorgan ersätts alltmer av en myndighet som är nära medborgarna. Vilket också kan vara en av orsakerna till att Skatteverket blivit mer attraktivt som arbetsgivare.

28-åriga Kristina Liljeqvist på Skatteverkets ekonomiavdelning säger att det märks på reaktionerna hon möter när hon berättar att hon arbetar på Skatteverket.

– Ganska positiva reaktioner. De flesta har ju nån slags relation till Skatteverket, och de flesta har fått ganska bra bemötande från Skatteverket i den mån de hört av sig till oss. Alla har ju en åsikt, så det är inte som när jag jobbade på Innovationsrådet då man alltid fick hålla en två minuter utläggning om vad vi gjorde där. Utan folk har redan en uppfattning om vad Skatteverket gör, säger hon.

Jacqueline Simonsson är 29 år och jobbar på IT-avdelningen som sektionschef. Hon har vänner som jobbar utomlands och hon träffar mycket amerikaner. Deras reaktioner är ofta starka när hon berättar att hon arbetar på svenska IRS:

– Då säger de: Oj! Oj! Oj! Det låter inte så kul. Det låter krångligt och bökigt. Då tycker jag att det är väldigt roligt att berätta om Sveriges skatteverk och speciellt då våra IT-system och hur långt i framkant vi ligger vad gäller IT-stöd. För det kanske man inte kommit lika långt med i USA, så det är väldigt roligt att få vara ambassadör för det, säger hon.

På Skatteverket är nästan 70 procent av de anställda kvinnor. Men det hade inte någon betydelse när 27-åriga Ayse Uzun sökte sig till Skatteverket, där hon jobbar på företagsregistreringen som regionssamordnare.

– Det har jag inte reflekterat över. Skatt var det jag brann för så då var Skatteverket mitt förstaval. Så jag tänkte inte kvinna, man. Nej, säger Ayse Uzun på Skatteverket.