Höjd skatt i Stockholm

1:17 min

Kommunalskatten höjs med 35 öre från årskiftet, beslutar den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm.

– Vi har gjort en genomlysning av stadens budget och ser att vi har högre ambitioner när det gäller våran välfärd. Vi behöver fler lärare, höjda lärarlöner. Vi behöver satsa mer på äldreomsorgen och då innebär det en skattehöjning, säger Karin Wanngård, (S), finansborgarråd.

Kommunalskatten i Stockholm höjs med 35 öre och det är en kompromiss; Socialdemokraterna talade i valrörelsen om en höjning på 15 öre, Miljöpartiet ville höja med 50 och Vänsterpartiet med 60 öre.

– Det är en synnerligen god ekonomi vi lämnar över, ett överskott på två miljarder. Det här är bara början skulle jag säga. Det är ett stort utgiftskalas man bjuder upp till och det kommer att bli Stockholmarna som står för notan, säger Anna König Jehrlmyr, oppositionsborgarråd (M).

Erik Slottner (KD), gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms stadshus, är också kritisk till skattehöjningen.

– Kristdemokraterna anser att Stockholm fortsatt ska ha en låg kommunalskatt. Med en ansvarsfull politisk majoritet behövs ingen skattehöjning.

Skattehöjningen kommer att ge ett tillskott på 700 miljoner i stadens kassa som har en budget på 43 miljarder, och finansborgarrådet Karin Wanngård utesluter inte fler höjningar.

– Vi får ju se varje budgetår. Det som oroar mig är den utplanande skattetillväxten. Vi måste lösa bostadssituationen så att fler har möjlighet att flytta till Stockholm, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).