Nytt beslut om skolnedläggningar

Skolnedläggningarna i Helsingborg fortsätter. Både Magnus Stenbockskolan och Norrlyckeskolan kommer att läggas ner. En helt enig bildningsnämnd sa igår ja till förslaget.

Norrlyckeskolan har idag elever från årskurs sex till nio, och när den läggs ner efter nästa vårtermin, så kommer de andra skolorna i Ödåkra att byggas om.

Svensgårdskolan kommer att ha elever från förskola till årskurs nio och samma sak kommer gälla på Gläntan.

– Vi har sett att Norrlyckeskolan haft stora bekymmer och tappat många elever. Det saknas 200 elever, och det är en utveckling som skolan inte har råd med, säger bildningsnämndens vice ordförande, moderaten Thomas Finnborg.

Magnus Stenbockskolan inne i Helsingborg kommer också avvecklas. Skolan kommer att säljas och byggas om till lägenheter, men på tomten ska en ny, mindre skola med plats för cirka 550 elever byggas.

När bildningsnämden förra året beslutade att lägga ner Gustaf Adolfskolan ledde det till massiva protester. Frågan blev så het att den höll på att splittra det socialdemokratiska partiet, men Thomas Finnborg tror inte att protesterna kommer att upprepas nu.

– Detta är väl underbyggt, och vi har varit ute och pratat med elever, föräldrar och personal, säger han.

På Norrlyckeskolan i Ödåkra har ändå skolans elever redan skrivit flera protestbrev till politikerna.

– Det finns nog en hel del elever som kan tänka sig att dra igång en protest, tror jag. Eleverna gillar sin skola och vill ha den kvar, säger Lisette Nilsson, lärare på Norrlyckeskolan.