Män dominerar festivalscenerna i Europa

1:33 min

På Europas tio största hiphop- och reggeafestivaler är det 90 procent män på scen. Det här är någonting som både organisationer och arrangörer vill förändra.

– Siffrorna visar att det finns ett stort motstånd att sätta kvinnliga artister på scenen eftersom precis allt domineras av män, säger Vanessa Marko som är grundare till det feministiska musikkollektivet Femtastic. Det är de tillsammans med Jämställd fesival som står bakom rapporten.

Splash i Tyskland, Hip Hop Kemp i Tjeckien och Vanguard i Danmark är några av de festivaler som nästan bara bokar manliga artister, visar rapporten. Och det är för att få igång en dialog med festivalarrangörerna som Femtastic kollat på mansdominansen på Europas festivalscener.

Jämställd musikbransch

– Vi hoppas på att de ska säga att okej, vi ska ta fram en strategi för det här. Vi vill så klart bidra till en mer jämställd musikbransch.

Mest mansdominerad av alla är strandfestivalen Fresh Island som erbjöd 95 procent manlig hiphop på semesterön Pag utanför Kroatiens kust i somras.

Medgrundaren och PR-ansvarige Filip "Phat Phillie" Ivelja säger att festivalen i år försökt boka fler kvinnliga artister men misslyckats.

"Måste bli ett mål"

– Det blev i slutändan killar. Men förhoppningsvis ska vi kunna bli mer framgångsrika i att boka både tjejer och killar till festivalen.

Men Amanda Lindholm tror att om Phat Phillie och Fresh Island ska lyckas med att ha fler kvinnor på scen måste de ha ett uttalat mål.

– Till exempel bestämma att man har femtio procent på sin festival. Det tycker jag känns ganska rimligt, säger hon.