Lantbruk

Mjölken ingen kassako för bönderna

1:34 min

Sveriges mjölkbönder har det tufft. 

Bara i år har priset på mejeriprodukter fallit med ungefär 35 procent och det finns just nu inga tecken på ljusning visar Mejerimarknadsrapporten som LRF Mjölk presenterar i dag. Karl-Gustaf Fransson från Aneby har varit mjölkbonde i 22 år och är bekymrad över situationen.

Det är ett pressat läge. Priset har sjunkit med 85 öre sedan februari vilket innebär ungefär 1 000 000 kronor av min omsättning.

Nya siffror från Lantbrukarnas riksförbund visar att den negativa trenden för mejeriprodukter håller i sig. Lennart Holmström på LRF Mjölk menar att ökat utbud och minskad efterfrågan, tillsammans med Rysslands handelsstopp, är två starkt bidragande orsaker.

– Det produceras betydligt mer mjölk i dag än förra året. Samtidigt har vi sett en avmattning på världsmarknaden när det gäller intresset att köpa mejeriprodukter. Utöver det ser vi tydliga effekter av att Ryssland för nästan tre månader sedan införde en handelsbojkott mot EU. Bland annat av mejeriprodukter.

På kort sikt syns ingen ljusning på mejerimarknaden. Holländska banken Rabobank, som LRF förlitar sig på när det gäller prognoser, tror att det kommer dröja ända till sommaren 2015 innan vi får se märkbart högre priser. Men mjölkbonden Karl-Gustaf Fransson berättar att han i dagsläget inte vågar hoppas på en alltför ljus framtid.

– Det påverkar att du inte kan investera långsiktigt. Det är ju svårt att veta om marknaden vänder eller om den kommer gå ner ytterligare.