Ojämställda musikfestivaler i Europa

1:09 min

När organisationen Jämställd festival och musikkollektivet Femtastic presenterar jämställdhetssiffror för Europas stora hiphop- och reggaefestivaler visar sig mansdominansen stark. 91 procent av akterna på tio av de största festivalerna var manliga i år. Även svenska arrangörer har dålig kvinnlig representation.

Kristina Wicksell som jobbar med Jämställd festival tror inte på en snabb förändring, men tror att det kan bli bättre med jämställdheten.

– Det är ganska långt bort, men absolut inte onåbart.

Kristina Wicksell tror också att europeiska festivaler kommer att vara tvungna att jobba med jämställdhet. Vissa svenska festivaler har kommit långt, men undantag finns än.

Tidigare har Kulturnytt rapporterat om Sweden Rock i Sölvesborg, där 94 procent av akterna var mansdominerade och Getaway Rock i Gävle hade 98 procent manligt på scen. Organisationen Jämställd festival jobbar för att vidga frågan:

– Vi måste börja prata om det här som ett demokratiproblem, det rör alla.

Att räkna på artisters lika möjlighet och närvaro är något som Jämställd festival jobbar vidare med och på fredag kommer frågan om kvinnligt och manligt på festivalscener att debatteras på Södra teatern i Stockholm.

– Vi kommer att ha en paneldebatt med några av de stora bokningsbolagen i Europa och sedan kommer vi fortsätta att lyfta frågan och arbeta med det här, säger Kristina Wicksell.