Sverige

Tre av fyra storbanker sänker bolåneräntor

Nordea, Handelsbanken och Swedbank sänker nu bolåneräntorna efter att Riksbanken sänkte reporäntan igår. SEB väljer att inte sänka sina räntor på bolån.

Nordea var först ut med att sänka bolåneräntorna efter Riksbankens besked igår att sänka reporäntan från 0,25 till 0,0 procent.

Den som har ett bolån med en bindningstid på tre månader hos Nordea får en sänkt ränta med 0,15 procentenheter till 2,21 procent. Har man i stället ett ettårigt lån sänks även det med 0,15 procentenheter till 2,15 procent. Den som har bindningstider på två till åtta år får en sänkt ränta med 0,10 procentenheter.

Också Handelsbankens bolånebolag Stadshypotek sänker bolåneräntorna med mellan 0,10 och 0,19 procentenheter boende på hur lång bindningstid man har.  Den som har bindningstid på tre månader får en ränta på 2,23 procent från månadsskiftet, ettåriga lån hamnar på 2,17 procent och femåriga låneräntorna hamnar på 2,81 procent, skriver TT.

Riksbanken sänkte igår reporäntan för att få igång på inflationen. Planen är att nollräntan nu ska ligga kvar till mitten av 2016.

SEB sänkte sina bolåneräntor för en vecka sedan och har i dagsläget inga planer på att sänka räntorna mer efter gårdagens besked.

– SEB avvaktar och följer utvecklingen för marknadsräntorna, säger Anna Helsén, presschef på SEB.

Betyder det att man kan komma att sänka?

– Än så länge avvaktar vi.

På eftermiddagen meddelade Swedbank att de också  ska sänka bolåneräntorna. Anna Sundblad är presschef på Swedbank.

– Vi har ett beslut fattat om att vi kommer att sänka, just nu har jag inte nivåerna, men det är på gång. De kommer att slå igenom från och med i morgon, säger hon.

Sänker ni på grund av Riksbankens besked igår?

– Egentligen handlar det mer om att marknadsräntorna rört sig neråt, vi gjorde en justering förra veckan också så att bolåneräntorna är anpassade mer gentemot markandsräntorna, säger Anna Sundblad.

Även SBAB meddelade under onsdagen att de sänker sina bolåneräntor med mellan 0,7 och 0,20 procentenheter.