Rovdjursplan tar form

Nu ska Västerbotten samarbeta med Jämtland då det gäller att DNA-analysera björnspillning. Det görs bland annat för att ta reda på hur många individer det finns, varifrån de kommer och hur de vandrar mellan länen. Det är en del i en plan som Länstyrelsen arbetar med.

I 2,5 år har det knåpats på den plan som ska ge länets inrikning på hur de fem stora rovdjuren kungsörn, lo, järv, varg och björn ska finnas. Michael Schneider, rovdjursexpert på länstyrelsen, säger att det djur som flest personer har åsikt om är nog varg. Det trots att det i länet, enligt honom, bara finns två till tre individer.

-Målet för planen är att få långsiktigt livskraftiga rovdjursstammar, säger Michael Schneider till P4 Västerbotten.

När det gäller björn hade han hoppats att den spillningsinsamling som gjordes i länet i höst, skulle ha varit DNA- analyserad vid det här laget. Men tyvärr har det arbetet fördröjts och kommer inte att kunna redovisas förän till hösten.

Men ett glädjande besked har Michael Schneider fått från Jämtland. Där planeras att som Västernorrland och Västerbotten samla in och DNA analysera spillning från björnar under hösten 2005.

- Vi delar ett kärnområde för björn med Jämtland, det finns vandrande djur mellan de två länen så det är viktigt. Vi får alltså bättre resultat, säger Michael Schneider.

Reporter Anders Wikström