Ericsson bättre än förväntningarna

Telekombolaget Ericsson gjorde ett bättre resultat än väntat för det första kvartalet i år. Vinsten blev 6,7 miljarder kronor och det var över förra årets resultat för det första kvartalet.

– Det görs ett oerhört arbete på alla håll i organisationen och vinner kontrakt på olika håll i världen. Vi har en bättre tillväxt än vi hade förväntat oss och marginalerna håller uppe väl. Det är konstaterat att vi tog två–tre procent marknadsandelar förra året, säger Carl-Henric Svanberg som är vd för Ericsson.

Det blev en högre vinst än väntat och därmed kan man säga att Ericsson med råge levde upp till högt ställda förväntningar, som har pumpats upp av bolaget självt, men också av vad konkurrenterna har redovisat de senaste dagarna. 

Utrustningen lönsam
Ericsson tjänar bra med pengar på telekomutrustningen, rörelsemarginalen är 21 procent och även den siffran är högre än väntat och högre än de 14 procent som gällde för första kvartalet 2004.

Försäljningen ökade med mer än tre miljarder till 31,5 miljarder kronor vid en jämförelse mellan de båda kvartalen. Ericsson tror på en fortsatt god tillväxt 2005 och den här optimismen baseras bland annat på det faktum att investeringarna tycks öka både i Kina och USA.  

Starkare än marknaden
Men att det går bra för Ericsson kan inte bara förklaras med att marknaden går bättre, enligt Ericsson-chefen.

– Vi ser ingen anledning att förändra våra utsikter för resten av året. Att vi går starkt i första kvartalet är mer en fråga om att vi själva går fram, säger Claes-Henric Svanberg.

Men även Nokia går framåt och Motorola visar bra siffror. Visar inte det att hela marknaden går framåt?

– Jo, det gör det. Men vi växer snabbare än marknaden, säger han.  

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se