135 stater har erkänt Palestina

Sverige erkänner Palestina och det är första gången i modern tid som ett EU-land vill erkänna landet. Sverige blir det 135:e staten att säga ja till ett erkännande.

Men det ser inte ut som att Sverige får med sig några grannländer. Varken Norge, Danmark eller Finland har i dagsläget några planer på att erkänna Palestina, det stod klart efter en pressträff inför Nordiska rådets möte i Stockholm.

Island erkände Palestina för tre år sedan men i övrigt har nästan inga västerländska I-länder sagt ja till ett erkännande.

Flera av EU:s medlemsländer gjorde erkännanden innan de gick med i EU. Bulgarien, Ungern, Polen, Cypern, Malta och Rumänien erkände Palestina som stat 1988 i samband med PLO-ledaren Yassir Arafats självständighetsförklaring. Fler följde snart deras exempel, skriver TT. Över 90 länder i Östeuropa, Asien och Mellanöstern hade inom bara några månader erkänt Palestina.

För två år sedan beslutade FN:s generalförsamling att Palestina ska få status som observatörsnation.

2009 bekräftade EU:s medlemsstater att en beredskap för att erkänna Palestina ansågs lämpligt, skriver Margot Wallström (S) på DN Debatt.

”Vi är nu beredda att gå före. Mot bakgrund av den svåra situationen i regionen och i ljuset av den folkrättsliga analysen ser regeringen ingen anledning att ytterligare dröja med ett svenskt beslut. Vi hoppas att detta kan visa vägen också för andra.”

Storbritanniens parlament har däremot velat följa Sverige. För några veckor sedan röstade en stark majoritet ja till att uppmana regeringen till ett erkännande av Palestina som stat, men många ledamöter avstod också helt från att delta i omröstningen.

USA är ett av de länder som inte erkänt. Efter Stefan Löfvens uttalande om att erkänna staten Palestina har USA:s utrikesdepartement sagt att de tycker att ett internationellt erkännande är för tidigt.