Kronofogden frös avhysning

1:30 min

Idag klockan tio skulle de hemlösa EU-migranter som bott i sina bilar utanför Katedralskolan i Uppsala avhysas av polisen, men redan innan polisen kom valde de att flytta på sig. Men strax efter klockan tio så meddelade Kronofogden att de inte planerade att genomföra avhysningen.

EU-migranterna började samla ihop sina saker och lämnade platsen innan klockan tio, och de hjälpte varandra att bogsera bort de bilar som inte startade. Men sen kom beskedet att det inte skulle bli någon avhysning.

– Vi kommer frysa avhysningen i två veckor. Så de boende, som nu har flyttat på sig, kan bo kvar i två veckor till, säger Simon Almesjö, kronoinspektör på Kronofogden.

Varför ändrar kommunen sitt beslut?

– Jag tror att det har att göra med det här härberget som ska öppna.

På plats fanns även demonstranter som protesterar mot myndigheternas beslut om avhysning, en av dem är Micael Grenholm från Stefanushjälpen.

– Det är alltid att man avhyser från någonting, inte till någonting, vilket är en icke-lösning. Det värsta är att kronofogden hotar med att beslagta deras ägodelar om de inte flyttar på sig. Om de förlorar sina bilar och grejerna i dem, då har de verkligen ingenting.

Men ska man verkligen bo på en parkeringsplats?

– Nej, men vi driver ju att de ska få tak över huvudet, i synnerhet för barnen. Det kommer ju också att öppna ett natthärbärge, som Livets Ord kommer driva med hjälp från kommunen. Så det är ju märkligt att de genomför avhysningen nu, när man tror att det häbärget kommer att kunna öppna redan nästa vecka.

Tova Kurkiala Medbo
tova.kurkiala_medbo@sverigesradio.se