Ännu inga gravstenar av glas i Borås

4:09 min

Trenden med gravstenar helt i glas finns i Stockholm, men har ännu inte nått Borås. Snart får stadens största kyrkogård istället sin första staty.

Att ha en grav att gå till på Allhelgonahelgen betyder mycket för många, och på senare tid har det blivit populärt att göra graven mer och mer personlig.

I Stockholm kan man numera se gravstenar helt i glas, men det verkar inte ha nått hit än. Det berättar Maria Andersson som har hand om uppsättning av gravvård hos Svenska kyrkan.

– Jag kan inte komma på att vi har någon helt i glas på våra fem kyrkogårdar i Borås. Jag har inte fått in en enda förfrågan, men något som kommer mer och mer är kombinationen av glas och sten ihop, säger hon.

Sett likadana ut länge
Den traditionella gravstenen i Sverige har under århundradena sett ungefär likadan ut. På senare tid har det blivit allt populärare att välja andra material än det traditionella i sten.

I Stockholm kan man se gravstenar helt i glas där bildkonstnären Peter Ahlén använt en teknik med fotografi på glaset för att skapa ett unikt minnesmärke till de anhöriga.

Är det många som vet om att man kan få en gravsten helt i glas tror du?

– Nej, jag tror inte man tänker på det förrän man är hos en begravningsbyrå och visar de bara de gamla vanliga så blir det ju inget mer heller, säger Maria Andersson.

Första statyn
Även om trenden med gravstenar helt i glas inte nått ända till Borås än så händer det saker. Snart sätts den allra första statyn upp på S:t Sigfrids nyaste kistgravskvarter Nunnerörten, en liten ängel eller en madonna som vaktar graven står redan på plats.

– Den kommer att vara en och en halv meter hög och vara fastgjuten i backen. Det finns ingenting sådant, så det är lite häftigt, säger hon.

Om man funderar på att skaffa en lite annorlunda gravsten så gäller det att man har koll på reglerna, för det skiljer sig mycket åt vad man får sätta upp beroende vart på kyrkogården man befinner sig.

– I de gamla kvarteren så är vi väldigt noga med att det ska följa hur det ser ut i kvarteret tidigare. Där är det inte så stort svängrum, men i våra nyare kvarter som Majvivan och Nunnerörten där kan man dra ut svängarna lite då det inte finns lika många bestämmelser.