Halloween - en fälla för sockerberoende

5:14 min

Sverige är ett av de länder som äter mest godis i hela världen - och försäljningen pikar på högtider som exempelvis Halloween. Men vad gör det för vår hälsa? Godis består ju i huvudsak av socker, vilket är beroendeframkallande.

En vuxen person i Sverige äter i snitt 17 kg godis på ett år. Det är nästan dubbelt så mycket som i övriga länder i Europa.

– Det beror på att Sverige ganska tidigt blev ett godisätarland. Godiset började säljas på biografer redan på 20-talet och vi fick lördagsgodis på 50-talet. Men det stora skälet till att vi äter så mycket i dag är att vi började med lösgodis, alltså att plocka godiset själva, i början av 80-talet för drygt 30 år sedan, säger André Persson, författare till boken "Godis åt folket".

När lösgodiset först började säljas, var det i betydligt mindre volymer än i dag. De första strutarna rymde cirka 50 gram, medan dagens påsar rymmer minst ett kilo.

Och i Sverige verkar vi inte skämmas över att plocka på oss mycket godis - trots att det kan ses som att visa upp en form av missbruk.

– Ja, precis. Godis består ju till 90 procent av socker, på ett eller annat sätt, och socker är beroendeframkallande. Så visst handlar det om ett missbruk, säger André Persson.