Bredbandsutbyggnad hotad i länet

Utbyggnaden av bredband står still på många håll i länet eftersom staten frusit inne ett utlovat bidrag på 75 miljoner kronor. En tillväxtkatastrof för glesbygden menar kommunföreträdare.

För fem år sen lovade staten 75 miljoner kronor till Stockholms län för utbyggnad av bredband. Men vid årskiftet frös staten pengarna och resultatet kan nu bli svarta fläckar på länets IT-karta.

Per Beckman i Värmdö har ett företag som hjälper kunder med datorer och redovisning. För honom innebär bristen på bredband bland annat att han måste åka bil till andra kommuner för att ge den hjälp han skulle kunnat ge via internet med bredband. Det kostar tid och pengar och innebär en nackdel i konkurrensen med andra företag.

De utlovade statliga bredbandspengarna frös inne vid årsskiftet eftersom de inte fick plats i budgeten. I de kommuner som förberett sig för en bredbandsutbyggnad står arbetet nu still. Enligt både kommunerna och länsstyrelsen hotar stora problemde platser i länet där det saknas bredband, särskilt glesbygden som skärgården. Småföretagen kan inte konkurrera, storföretagen vill inte etablera sig och medborgarna kan inte få samma samhällsservice.

Utan de statliga pengarna kan kommunerna inte bygga ut bredband, säger Mona Ekesrydh, projektledare IT-forum, Stockholms län. Kommunerna har helt enkelt inte pengar till en satsning.

- Om staten inte släpper pengarna blir det en tillväxtkatastrof på det här området eftersom så mycket vilar på den nya infrastrukturen, säger Mona Ekesrydh, projektledare IT-forum, Stockholms län.