Få poliser döms för dödsskjutningar

Det kommer att dröja ytterligare ett par -tre veckor innan åklagare Per Lind i Göteborg är klar med utredningen kring det polisingripande i Lindesberg som ledde till att en 22 årig man sköts till döds. Brottsmisstankarna gäller fortfarande grov misshandel och grovt vållande till annans död. Men tidigare utredningar och åtal visar att det är få poliser som fälls för dödsskjutningar.

Av dom 14 dödskjutningar som har inträffat i Sverige från 1990 fram till i år så har bara två poliser fällts i domstol. Men även dom borde ha friats, menar Annika Noree som är doktor i straffrätt. Hon menar att även om det inte var nödvärnssituationer så uppfattade poliserna det som om det var allvarligare än det faktiskt var, och då ska domstolarna gå efter hur polisen uppfattat situationen.

Dom båda dödsskjutningarna inträffade i Karlstad och utanför Norrköping år 1990 respektive 2000. Poliserna dömdes till villkorlig dom respektive fängelse i ett o ett halvt år. Men poliserna borde ha friats, menar Annika Noree. Domstolarna tog nämligen inte hänsyn till hur poliserna hade uppfattat situationen, vilket dom ska göra enligt ett beslut av Högsta Domstolen. Men det här innebär inte att det är svårare att fälla poliser än civila, menar Annika Noree. Beslutet i högsta domstolen gäller nämligen alla som befinner sig i en nödvärnssituation. Men även om domstolarna följer högsta domstolens beslut så går det att fälla en polisman för en dödsskjutning, säger Annika Noree.