Reklamskyltar stör offentligt konstverk

1:29 min

Minnesplatsen över Wittus Andersson som står utanför turistbyrån på Stortorget i Karlskrona har fått sällskap av en stor reklamskylt - respektlöst anser konstnären Anna Jarnested Kockum. 

Reklamskylten har placerats precis vid minnesmärket och en liten bit därifrån står två mindre skyltar, så kallade, gatupratare. Samtliga skyltar har fått tillfälliga bygglov av kommunen.

Det är respektlöst mot ett offentligt konstverk, anser konstnären Anna Jarnestad Kockum som gjort konstverket.

– Jag åkte förbi och upptäckte den jättestora skylten. Det känns nästan som den tränger ner hela Wittusplatsen. Det var jättetråkigt att se det, säger hon.

Anna Jarnestad Kockum menar att offetligt konst måste få vara i fred och få ha en egen yta och ett eget space.

– Jag tror aldrig att det skulle utfärdats ett bygglov för reklamskyltar vid Erik Höglunds Fiskegumman vid Fisktorget till exempel, säger hon.

Minnestavla
Verket består av en minnestavla i relief som berättar historien om Wittus Andersson, Trossös siste bonde, och av en hatt i brons som ligger på en stor Blekingesten.

Det är Lionsklubbarna Jarramas och Karlskrona som tillsammans med föreningen Gamla Karlskrona ordnat sponsorer som bekostat minnesmärket och i augusti 210 invigdes Anna Jarnestad Kockums minnesmärke utanför turistbyrån på Stortorget i Karlskrona. Platsen döptes då till Wittusplatsen.

Liv i luckan
Jan Lennartsson, moderat ordförande i kulturnämnden i Karlskrona, tycker också att det är respektlöst att placera stora reklampelare i direkt anslutning till konstverket och han kommer nu se till att reklampelarna hamnar på ett respektabelt avstånd från konstverket.

Han håller med Anna Jarnestad Kockum att en reklampelare vid Fiskegumman inte skulle accepteras och inte heller stora reklampelare vid Kungastatyn på Stortorget.

– Nej, då skulle det bli liv i luckan!