Sveriges erkännande av Palestina väcker reaktioner

0:57 min

Reaktionerna efter regeringens beslut att erkänna Palestina som stat lät inte vänta på sig. Den svenska oppositionen är fortsatt kritisk och från palestinskt och israeliskt håll kommer hyllningar och fördömanden.

Israels utrikesminister Avigdor Lieberman kallade den svenska regerigens beslut “beklagligt” och menade att det kommer att stärka extremistiska krafter i Palestina.

– Den svenska regeringen måste förstå att relationerna i Mellanöstern är mycket mer komplicerade än att montera en Ikea-möbel och att Sverige måste agera ansvarsfullt och finkänsligt, sade Avigdor Lieberman i ett uttalande enligt nyhetsbyrån AFP.

Helt väntat var reaktionen från den palestinske presidenten, Mahmud Abbas, den motsatta. Han kallade erkännandet ”modigt och historiskt”. Han hoppas att fler ska följa.

Alla länder i världen som fortfarande tvekar att erkänna vår rätt till en palestinsk stat enligt 1967 års gränser, med östra Jerusalem som huvudstad, borde följa Sveriges exempel, säger en talesperson för  Abbas  enligt AFP.

Men även från israeliskt håll kom det positiva reaktioner. Den tidigare chefen för israeliska utrikesdepartementet, Alon Liel, välkomnar erkännandet av en palestinsk stat.

– Jag är lycklig över att se att Sverige leder vägen i den här frågan. Det är bara Europa som kan rädda tvåstatslösningen. Den israeliska ockupationen av Västbanken är en monumental orättvisa mot palestinierna och i nästa steg är den ett hot mot Israel som stat.

Den svenska politiska oppositionen är fortsatt kritisk mot regeringens beslut att erkänna Palestina. Centerpartiet menar att, även om de tycker att det är rätt väg att gå med att erkänna Palestina, har regeringen gjort det på fel sätt .

– Det är rätt att det finns en folkrättslig grund för att erkänna Palestina men formerna för erkännandet har hanterats oerhört taffligt av regeringen, säger  Kerstin Lundgren som är Centerpartiet utrikespolitiska talesperson.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund är inte bara kritisk mot beslutet att erkänna Palestina som stat utan även kritisk mot att regeringen tagit beslutet om erkännandet utan att förankra det över blockgränsen.

– Just när det gäller Palestina så är det så är det omöjligt att hävda att man kan sägas ha kontroll över sitt territorium. Där faller man på ett av de viktiga kriterierna för erkännandet av staten. Utöver det så har regeringen i det här först börjat att annonsera vad man ska göra istället för den vanliga vägen och förankra viktiga utrikespolitiska ställningstaganden i riksdagen, säger Göran Hägglund.

USA har redan innan beslutet kritiserat den svenska regeringen för att erkännandet kommer för tidigt. Folkpartiet riktar liknande kritik mot regeringen.

– Den palestinska regeringen har ju inte full kontroll över sitt territorium. Det är i praktiken två styren i dag, den palestinska myndigheten på Västbanken och Hamas i Gaza, säger Folkpartiets utrikespolitiska talesperson Birgitta Ohlsson.

Även Karin Enström, Moderaternas utrikespolitiska talesperson, är kritisk till beslutet.

– Jag tycker att det är olyckligt att regeringen framhärdar och fattar det här beslutet. Dels bryter man mot svensk erkännandedoktrin, dels är det olyckligt att inte göra det här som en del av EU-politiken. För när EU kan föra en gemensam utrikespolitik, särskilt i en så här svår och viktig fråga, då får det effekt, säger Enström.