Kanadas premiärminister ber om ursäkt

I Kanada är det regerande liberala partiet hårt pressat av en korruptionsskandal. Natten till fredagen höll premiärminister Paul Martin ett tv-tal där han bad det kanadensiska folket om ursäkt och lovade nyval.

– Jag vill tala direkt till er. Om problemen i sponsringsaffären och hur jag agerat som er premiärminister och tidpunkten för nästa val.

Så inledde den kanadensiske regeringschefen Paul Martin sitt ovanliga TV-tal natten till fredagen.

Pengar slussades till liberalerna
Det liberala partiet som i årtionden dominerat kanadensisk politik är hårt pressat av en korruptionsaffär. I torsdags avslöjade en högt uppsatt partifunktionär att pengar som staten betalat ut för reklamkampanjer i själva verket gått till det liberala partiet.

Premiärministern lovade att utlysa nyval inom 30 dagar efter det att en särskild undersökningskommission är färdig med sin rapport i december.

Misstroendevotum hotar
Paul Martin säger att han fram till dess vill genomföra reformer inom miljöpolitiken och barnomsorgen och lagfästa rätten för homosexuella att gifta sig de istället för att kasta ut landet i ett nyval.

- VI ser en desperat partiledare som saknar förmåga att leda landet som vill ha mer tid och en ny chans, kommenterar det konservativa partiets ledare Stephen Harper som överväger att begära misstroendevotum mot den kanadensiska regeringen redan nu.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se