Norrahammar

Dödsskjutning har koppling till kriminellt nätverk

1:27 min

En av de inblandade i händelserna i Norrahammar under natten till i tisdags när en 17-åring sköts till döds har en tydlig koppling till gängkriminalitet.

Joakim Palmkvist, journalist på Sydsvenskan, författare och expert på kriminella gäng i Malmö, säger att det här kan vara den nya generationens organiserade brottslingar.
– Alla fyra har nån form av bäring på Malmö, en av dom är definitivt kopplad till gängkriminaliteten, via sina kontakter, skulle inte vara verksam som kriminell utan den kontakten, så jag är övertygad om att det finns bäring på de kriminella nätverken i Skåne och framförallt i Malmö.

Det var under natten till i tisdags som två tonårskillar blev skjutna i Norrahammar. En 17-åring avled av skadorna medan en 16-åring klarade sig och kunde lämna sjukhuset i går.

Två killar - också de 16 och 17 år gamla, greps senare på väg i en taxi på E4:an på väg tillbaka till Skåne.

Både offer och misstänkta gärningsmän är alltså från Malmö. Den döde 17-åringen har tidigare under flera år bott i Nässjö kommun och har många vänner i Jönköpingstrakten.

Det är alltså fyra personer från Malmö,  en av dem med mycket klara kopplingar till ett kriminellt gäng, som är inblandade i Norrahammarsdådet, och Joakim Palmkvist i Malmö säger att de kriminella nätverken sprider sig allt mer över landet och att den här typen av händelser kryper allt längre ner i åldrarna.
– Det är påfallande unga personer som springer omkring med skjutvapen och straffar eller skadar varandra, vare sig man vill mörda eller inte skjuter de på varandra.