Kidnappare erkänner tre år senare

1:38 min

Kidnappningen av en Uppsalastudent för tre år sedan fick stor uppmärksamhet i media. Den som misstänktes vara hjärnan bakom kidnappningen dömdes mot sitt nekande, men nu väljer han att erkänna.

Det här framkommer i en P3 Dokumentär som sänds på söndag. Där berättar också den kidnappade Alexander Åhman för första gången om de dramatiska sju dagarna i fångenskap.

– För mig själv så ristade jag lite i väggen hur många nätter som jag trodde att jag hade varit borta från lägenheten, för jag fick ingen klocka eller något sådant. Jag visste ju inte riktigt hur dagarna hade gått, säger Alexander Åhman i dokumentären.

Det var strax efter jul 2011 som Alexander Åhmans liv tog en dramatisk vändning. En kvinna han nyligen lärt känna skulle komma över på middag en kväll.

– Hon har med sig mat och vi sätter oss och äter den. Den smakar riktigt dåligt.

I maten hade hon lagt sömnmedel och Alexander Åhman däckar. In i lägenheten kliver två andra gärningsmän som binder fast honom och för ner honom till en skåpbil som väntar på gatan. Därefter kör man upp honom till ett hus i västerbotten. På vägen dit råkar de ut för flera allvarliga trafikolyckor.

– Om de hade gjort det här och planerat det här så länge, varför riskerade de det här, att vi skulle dö i trafiken, undrar Alexander Åhman.

Kidnappningen som han utsattes för var enligt domen synnerligen brutal.

– De skulle dra ut mina tänder och hälla kokande vatten på mina fötter.

Alla tre gärningsmän kunde gripas i ett tidigt skede och avtjänar idag långa fängelsestraff. Huvudmannen dömdes mot sitt nekande, men nu väljer han att erkänna.

– Jag har ju under rättegången nekat till brott, men när man talar sanning och erkänner det man gjort - för det här har jag gjort. Jag är skyldig till det här.

I intervjun som sänds i P3 Dokumentär på söndag kväll berättar en av gärningsmännen att han idag är ångerfull.

– Jag känner mig dålig över det. Jag mår dåligt av det. Jag har utsatt människor för trauman som de inte hade behövt bli utsatta för

Dokumentären om den kidnappade av AlexanderÅhman sänds nu på söndag kl 18.03 i P3.