Ökade risker för båtflyktingar om Italien avvecklar räddningsinsatsen

2:23 min

Det finns en stor oro bland många för fler flyktingtragedier på Medelhavet framöver. Italien har satt 1 november som slutdatum för den italienska räddningsinsatsen av båtflyktingar, Mare Nostrum, och än fins inga nya besked om att insatsen kan fortsätta.

Shinanor blev räddad av italienarna och tror att människor kommer att fortsätta göra de livsfarliga resorna över havet.

– Jag tror att människor bara söker efter ett liv, därför tar de så många risker. Det här kommer aldrig att ta slut, säger Shinanor från Somalia. Det spelar ingen roll vilka räddningsinsatser det är till havs, det känner inte människor till, tror han.

Den italienska insatsen, Mare Nostrum, startade efter de uppmärksammade flyktingtragedierna utanför ön Lampedusa för ett år sedan när fler hundra människor dog nära land.

Sedan dess har Italien ingripit tidigare, gått nära Libyens kust och räddat över 150 000 människor. Shinanor var helt inställd på att han höll på att dö, men förstod att han överlevt när han togs i land i Italien.

Han bor med andra båtflyktingar i lägenheter i den gamla OS-byn i Turin i norra Italien. Många här letar skrot i soptunnor och säljer sedan vidare.

Mare Nostrum har kostat motsvarande cirka en miljard svenska kronor. Det finns en stolthet i Italien över att så många räddats. Men kritikerna till insatsen anser att den gynnar människosmuggling.

När EU-insatsen Triton som inte är lika omfattande, nu startar i helgen, finns en stor oro hos bland annat flyktingorganisationer för fler tragedier. Över 3 000 människor beräknas ha drunknat på Medelhavet i år.

– Vi får hoppas att inte fler dör, men risken finns för fler tragedier. EU får inte ingripa lika långt ute till havs som de italienska räddningsbåtarna, säger journalisten Marco Bresolin på tidningen La Stampa.