Svenskt erkännande kommer under spänt läge i Jerusalem

2:07 min

Den svenska regeringens erkännande av Palestina har fått Israel att kalla hem sin ambassadör från Sverige. Erkännandet kommer i ett mycket känsligt läge, den senaste tiden har det varit våldsamma sammandrabbningar i Jerusalem, konflikten handlar bland annat om de heliga platserna för muslimer och judar, al-Aqsamoskén och Tempelberget.

Sent i natt begravdes en 32-årig palestinsk man i östra Jerusalem, unga män ropade martyr, medan kravallutrustade poliser försökte stoppa dem från att nå begravningsplatsen. Samtidigt som den svenska regeringen erkänner Palestina befarar många en ny våldsvåg, mannen som begravdes i natt var misstänkt för att ha skjutit och allvarligt skadat en aktivist och rabbin som propagerat för att judar ska få utökade rättigheter att be på Tempelberget där al-Aqsamoskén ligger.

32-åringen sköts senare ihjäl av israelisk polis. Platsen är helig för både muslimer och judar, igår stängdes den helt för bön, den palestinske presidenten beskrev det som en krigsförklaring, medan USA:s utrikesminister John Kerry manat parterna till lugn.

Elektrikern Mahmoud som bodde granne med den döde palestinske 32-åringen säger att han inte kan glädjas över den svenska regeringens erkännande av Palestina.  

– Så länge vi palestinier lever under ockupation så kommer ett erkännande inte hjälpa, vi har inga rättigheter, det är som att ha en stol i FN som man inte kan sitta på, fortsätter Mahmoud.

Medan den palestinske presidenten Mahmoud Abbas hyllat det svenska erkännandet av Palestina så har Israels utrikesminister Avigdor Lieberman sagt att "relationer i Mellanöstern är mer komplicerade än ett platt paket med Ikea-möbler" och har kallat hem Israels ambassadör från Stockholm för konsultationer.

En kvinna i västra Jerusalem som inte vill säga sitt namn, tycker att det svenska erkännandet kommer vid fel tidpunkt.

– Det är väldigt spänt i Jerusalem nu, palestinierna vill se blod, vi också, så det är inte rätt läge nu, fortsätter hon.