Hela energiindustrin backar

1:48 min

Vattenfall har det har det tufft just nu och vändningen lär inte komma de närmaste åren. Energimarknaderna genomgår ett stålbad och 100 000 jobb ska bort i Europa, förklarar energianalytikern Olav Johan Botnen på Markedskraft i Norge.

– Det man gör är att reducera personalkostnader och lägger ner kraftverk. I Tyskland har man en lista på 45 kraftverk, säger han.

Ja, skära, skära, skära kostnader. 45 kraftverk ska bort bara i Tyskland och 100 000 jobb försvinner. Inte bara Vattenfall har det tungt. Hela energindustrin backar. Och det är miljöpolitikens fel, eller förtjänst, beroende på hur man ser det.

I går kom Vattenfall med ett bistert besked till aktieägaren staten. Det blev förlust  med drygt 20 miljarder kronor på ett enda kvartal, på grund av låga elpriser, enligt bolaget.

Och det lär inte bli lättare för bolaget. Orsaken är den globala konjunkturnedgången i kombination med EU:s och Sveriges miljöpolitik  att skära ner energiförbrukningen med 20 procent till 2020.

Sedan 2011 har elpriserna sjunkit med 25 procent i Norge och Sverige, 40 procent  i Tyskland och 40 procent även i Nederländerna där Vattenfalls sorgebarn Nuon finns. Landets elpriser beräknas sjunka ännu mer.

Kolpriserna är ett slags golv för elpriserna men de har också sjunkit när  kolet ersatts med naturgas i USA. Kolgruvor tjänar inte pengar längre, en tredjedel gå med underskott i princip.  Det handlar alltså en kraftig strukturell förändring för energibolagen.

I Sverige är de flesta elkraftverk vattenkraftverk och de läggs inte ner. Det är fossildrivna kraftverk som försvinner. Bra för miljön, men jobbigt för energibolagen, säger Olav Johan Botnen, energianalytiker på Markedskraft i Norge.

– Det som är problemet är ju att det kostar mycket för kraftverkens ägare, och det är ganska många arbetsplatser som ryker också, säger han.