Galleri Syster ifrågasätter normer med konst

11 min

Den 8 november öppnar portarna för Havremagasinets nya utställning Gender Heart. Utställningen är internationell och har som syfte att ifrågasätta och uppmärksamma ojämställdhet.

– Det handlar ju om att om man en gång har fått på sig de här genusglasögonen så kan man inte ta av sig dem igen, men man kan vidareutbilda sig tillsammans, förklarar Anja Öhrn.

Luleåbaserade Galleri Syster började som en "underdog" men kan nu räknas som en maktfaktor i Norrbottens konstkretsar. Galleriet har en uttalat feministisk värdegrund och förklarar själva att de vill göra skillnad i samhället genom att dekonstruera samhällsnormer. 

--  Så att man inte råkar hamna i det gamla vanliga som är runt om i samhället hela tiden, utan ifrågasätter vad man håller på med, vad man vill visa och varför, menar Anja Öhrn.

Den 8 november öppnar utställningen Gender Heart, genushjärta, som är en internationell utställning med syfte att uppmärksamma och diskutera genusnormer.

– Helst att människor ska kunna gå på den här utställningen, och känna sig kunna känna sig lite befriade, berättar Therese Engström.