NATUR

Svensk natur hotas av afrikansk växt

1:15 min

Den sydafrikanska Kotulan sprider sig som en gul löpeld. Efter bara fem år har den redan tagit över stora fält längs kusterna i Skåne.

Har du sett Kotulan i Sjuhärad? Tipsa oss på p4sjuharad@sr.se eller 033-177545.

Trots att den sydafrikanska Kotulan bara funnits i Skåne i omkring fem år har den redan tagit över stora fält. Där den växer verkar den helt konkurrerar ut den naturliga växtligheten.

Observationerna gjordes av Ulf Gärdenfors, professor i naturvårdsbiolog och chef för ArtDatabanken, när han i helgen var och fågelskådade längs Åhus kust.

– Strandlinjen där var bitvis helt gul av en växt som jag kände igen från flororna men inte hade sett förut och den växte i enorma massor, säger han.

Den decimeterhöga prästkragelikande växten härstammar från Sydafrika och är en ny bekantskap i den skånska floran. Den första observationen i Skåne gjordes så sent som 2009, och sedan dess har den spridit sig explosionsartat.

– Om den fortsätter sprida sig, och det måste ha gått oerhört snabbt, så kommer den att konkurrera ut naturlig strandvegetation, säger han.

Ännu finns det inte mycket forskning på vad kotulan har för inverkan på Skånes strandkuster, och Ulf Gärdenfors hoppas nu att något universitet eller högskola ska börja titta på vad den invasiva kotulan har för effekter på den inhemska växtligheten.

– I Sverige är vi förhållandevis förskonade mot effekter av sådana här invasiva arter, men sett ur ett globalt perspektiv är invasiva arter som flyttas runt över världen ett stort problem för den biologiska mångfalden.