Máilbmi / Världen

Samisk gruvkamp förevigas i Peru

Nu förevigas den samiska kampen mot gruvor – i Peru.

På en serie väggmålningar i den lilla staden Celendin i Cajamarcaprovinsen, Peru, syns numera samiska aktivister kämpa mot gruvor.

Bakom målningarna står Muralkollektivet Tomaten. Inspirationen till målningarna kom från Carmen Blanco Valer, som sitter i styrelsen för Urbergsgruppen i Sverige.

Hon befinner sig just nu i Celendin för att delta i förberedelserna inför "Folkets klimattoppmöte" som kommer att hållas i Lima i samband med det internationella klimatmötet COP20 i december.

– Jag fick chans att kort presentera gruvsituationen i Sverige, inte minst i Sápmi. Jag hade till och med fräckheten att överlämna en samisk flagga till en av Celendinledarna som symbol för att kampen där och här hör ihop. Dessutom berättade jag om Gállok, Tärnaby och Ojnare, säger Blanco Valer.

Frågan om gruvexploateringar är högaktuell i Cajamarca, berättar Carmen Blanco Valer.

– Det är den provins i Peru som ihärdigast försvarar vattnet och gör motstånd mot gruvintrången. Situationen här i Cajamarcaregionen är fruktansvärd då stora delar av provinsen bär på guldets förbannelse. Denna kamp har redan kostat Celendin fem döda och många som har stämningar och får hot, men inget av detta har hindrat Celendinborna och Cajamarca att fortsätta kämpa, säger hon.

På en av de nya väggmålningarna syns en gruvmotståndare i sydsamisk kolt, inte helt olik sametingspolitikern Marie Persson.

– Nu när de fick chans att träffa mig frågade de mer om kampen i Sverige och ville se visuella aspekter av denna kamp, säger Carmen Blanco Valer. Jag gick till ett internetcafé och skrev ut några bilder från Gállok och på Marie Persson. De fastnade tydligen för en samisk kvinnokämpe som jag skulle tro är Marie Persson.

Sametingspolitikern hade inte väntat sig att dyka upp på en peruansk vägg.

– Jag blev väldigt glatt överraskad, varm och stärkt av att få se den och har sänt kamphälsningar härifrån Sápmi och Sverige, säger Marie Persson, som är bekant med Carmen Blanco Valer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio