Spansk rättegång om 11 septemberdåden

På fredagen inleddes den stora terroristrättegången i Spanien mot 24 misstänkta al-Qaidamedlemmar. Tre av dem åtalas för att ha deltagit i planeringen av 11 septemberattackerna i USA 2001.

Risken för attentat bedöms som hög. Rättegången hålls i en speciell säkerhetssal där de misstänkta sitter på träbänkar i ett skottsäkert rum.

Det är Spaniens främste utredare av terrordåd, domaren Baltasar Garzon, som efter flera år av utredningar nu anser sig ha bevis nog för att åtala 24 personer.

Förberedde 11 september
Huvudmisstänkt är Imad Yarkas, utpekad som ledare för den spanska al-Qaidacell, som hjälpte Mohammed Atta och de övriga som utförde attentaten i Washington och New York med utrustning, planering av dåden och videofilmer över tänkbara mål, däribland World Trade Center i New York.

Imad Yarkas och de övriga åtalade levde tillbakadragna familjeliv i Spanien och försörjde sig som arbetare eller affärsmän.

Enligt Baltasar Garzons utredning kunde de operera fritt i Spanien under åratal under denna täckmantel samtidigt som de ägnade sig åt att rekrytera nya terrorister för utbildning i Afganistan, propagerade för det heliga kriget och tvättade pengar för al-Qaidauppdrag.

75 000 års fängelse
Garzon kräver att de misstänkta döms till 25 års fängelse för var och en som dog i attentaten. Det skulle bli 75 000 år för var och en av de tre.

Imad Yarkas advokat hävdar att bevisen är undermåliga, bland annat med motiveringen att USA skulle ha krävt att få dem utlämnade från Spanien om det hade funnits någon substans i påståendena om att de tre är 11 septemberkonspiratörer.

Senare på fredagen väntas Zacarias Moussaoui, som sitter häktad i USA, misstänkt för att ha deltagit i planeringen, avge ett vittnesmål där han erkänner sig skyldig och medger sin roll i attentaten.

Christina Gustafsson
christina.gustafsson@sr.se