#knarklan

Fler än någonsin dör med narkotika i kroppen

2:14 min

Antalet narkotikarelaterade dödsfall ökar stadigt. Bara förra året dog 590 personer med knark i kroppen, varav 17 i Gävleborg. Det är enligt obduktionsdata det högsta antalet narkotikarelaterade dödsfall som upp uppmätts under 2000-talet.

Döden är ofta gäst på våra fester och skicklighet i hjärt- och lungräddning är en självklarhet bland övriga deltagare. Det berättar en anonym missbrukare i Gävle för P4 Gävleborg med lånad röst.

– Åtta vänner förlorade jag i somras, på fyra veckor. Sjukt är det.

Hur gick det till när personerna gick bort?

– Hjärtat slutar slå. Att beskriva hur det ser ut när en människa dör, det är inte vackert.

Har du varit orolig för ditt eget liv?

– Två gånger har jag dött. De som var med mig återupplivade mig och gjorde hjärt- och lungräddning så att jag vaknade till liv.

Dödsorsaksstatistik från Karolinska Institutet visar att döden är ständigt närvarande för den som tar droger. Förra året dog i Sverige som helhet 590 människor med knark i kroppen. Det är det hittills största antalet narkotikarelaterade dödsfall som uppmätts under 2000-talet - mer än dubbelt så många som de som dödades i trafiken i fjol och en fördubbling också jämfört med antalet knarkdödade för åtta år sedan (2006).

Här i Gävleborg har under samma åtta år totalt 108 personer som är yngre än 65 år dött med droger i kroppen. Alla efterlämnande anhöriga i ofta bottenlös sorg och saknad.

Jennie Lindberg förlorade sin lillasyster Jessica till följd av överdos vid tiden för stadsfesten i Gävle i somras. Hon blev lika chockad sin mor och som Jessicas små barn när dödsbudet kom. Hon har fortfarande inte riktigt förstått att systern aldrig mer kommer tillbaka.

– När man har haft med missbrukare att göra så här länge är man van, de är borta i perioder. Någonstans är jag van att de kommer tillbaka. Det här är det värsta vi som anhöriga kan tänka oss, att man står där och skriker och skriker i flera år 'hjälp oss innan hon dör', så går man ut på gården och där står det två poliser som säger 'tyvärr, vi har hittat din dotter död'.

Först nästa år kan Jennies systers död bidra till summeringen av 2014 års narkotikarelaterade dödsfall. Statistiken släpar efter, men vår granskning visar alltså att antalet döda med knark i kroppen ökat stadigt varje år sedan 2006.

Som lyssnare tar du del av granskningen på flera plattformar; radio, webb och sociala medier. Du kan följa flödet på Twitter via hashtagen #knarklan.

Diskutera i kommentarsfältet nedan. Vad tycker du om situationen i Sverige när det gäller droger?