P4 Gotlands vattengranskning

Kommunalt vatten i Valleviken smakar klor

2:20 min

Många boende i Valleviken i Rute tycker att det kommunala dricksvattnet smakar klor och ger vattnet lågt betyg P4 Gotlands vattenenkät. Regionen ställer sig undrande till uppgifterna.

Men de med egna brunnar i Rute är väldigt nöjda och Rute är bland de socknar där betyget mellan det kommunala vattnet och de enskilda brunnarna skiljer sig mest. 

Bitten Ljung som bor i Valleviken tycker att det kommunala vattnet både luktar illa och smakar klor på sommartid.

- Ett sommarbetyg är knappt en tvåa men idag kan jag ge det fem plus.

I Valleviken har fyra personer svarat på P4 Gotlands enkät. Tre av dem tycker att det kommunala vattnet smakar klor. En tycker det smakar klor hela tiden och en annan att det gör det ibland.
Dricksvattnet kommer från det gamla stenbrottet i Valleviken och Bitten Ljung misstänker att det tillsätts mer klor på sommaren eftersom många har börjat bada där.

- Jag tycker i alla fall inte om att det har blivit en badplats. Det tillsätts kanske mer klor för att hålla vattnet fritt från bakterier, jag vet inte, är det inte så?

Region Gotland har klor i allt kommunalt dricksvatten, men Roland Hoas på Vattenverket säger att det doseras förhållandevis lite klor i Valleviken. Varför flera upplever smaken av klor i Valleviken kan han inte svara på, men säger att de inte har mer klor på sommaren för att stenbrottet blivit badplats.

- Det beror inte på det. Vi har membran där, så det är superrent vatten.

Förutom klorsmak sticker Rute ut i P4 Gotlands enkät som en av de socknar med störst betygsskillnad mellan det kommunala dricksvattnet och de enskilda brunnarna. 
I Rute ger de flesta, 7 av 11, dricksvattnet i den egna brunnen högsta betyg. En av dem är Kristian Westerström.

- Perfekt vatten tycker jag. Det kan inte bli bättre. Det är så här det ska vara.
Vad tror du det beror på?
- Det kan vara många förklaringar. Vi har inte så mycket odlingar och inte rötslam på åkrarna, som kanske sipprar ned i vattnet. Det är mycket skog och bra bergart här, säger Kristian Westerström.