Jönköping

Då kunde du få en varulvsförbannelse

1:11 min

Det här med varulvar har förenklats. I dag blir du biten, och så blir du en varulv när det blir fullmåne. Förr, däremot, kunde du bli en varulv av helt andra orsaker.

I dag är det halloween - om vi ska gå efter den amerikanska och brittiska kalendern - och det är ju skräckens högtid. Vi kanske tänker på vålnader, zombies och massmördare.

Men hur var det förr? Mattias Fyhr som är lektor vid Högskolan i Jönköping håller precis på att avsluta en bok som handlar om just den svenska skräcktraditionen fram till mitten av 1800-talet.
– Det är intressant att gå tillbaka och se de gamla skräckhistorierna för du får ju traditionen bakåt i tiden och den kan ofta verka främmande, till exempel att den som vill hålla oknytt borta från ditt hem så tar du en kniv och sätter den i dörrkarmen - stålet anses då hålla oknyttet borta - det är såna traditioner, en helt annan värld som man kommer in i, berättar Mattias Fyhr för P4 Jönköping. 

Han tar också upp varulvshistorierna. Det var populärt förr, då det fanns många typer av varulvar och idéer om dem.
– Idag har det förenklats, förr kunde du få en varulvsförbannelse kastad över dig om du hade förolämpat någon som inte hörde till trakten.