Ericssons resultat överraskande positivt

Telekomföretaget Ericsson överraskade på fredagen med ett starkare resultat än väntat, och försäljningsökningen överraskade även koncernchefen Carl Henric Svanberg.

– Det görs ett oerhört arbete på alla håll i organisationen och vi tar marknadsandelar och vinner kontrakt på olika håll i världen. Det är glädjande och vi har en bättre tillväxt än vi själva hade förväntat i början av året, säger Carl Henric Svanberg.

Vinsten blev 6,7 miljarder kronor, tre miljarder mer än första kvartalet förra året. Försäljningen ökade rejält och var mer än dubbelt så hög som Nokias försäljningsökning när det gäller mobilnät.

– Nokia växer med sex procent, vi växer i lokala valutor med 17 procent och det säger att vi växer mer än marknaden.

På aktiemarknaden var reaktionen på resultatet positiv. Kursen steg snabbt med fyra procent.

Inga fler nedläggningar
För de anställda i Sverige kom koncernchefen också med ett glatt besked. Efter stängningen av Nynäshamnsfabriken ser han inga skäl att stänga fler fabriker i Sverige.

– Jag ser inga som helst hot mot det, men man kan aldrig säga aldrig i vår typ av verksamhet. Jag kan bara konstatera att arbetstinnehållet försvann tyvärr för en av fabrikerna och det är naturligtvis oerhölt jobbigt att fatta ett sådant beslut. Men för de andra två fabrikerna ser jag inga som helst problem.

Inte bara ljust
Carl Henric Svanberg ger alltså en ljus bild av läget för Ericsson, men allt går inte företagets väg. Häromdagen åtalades ju flera anställda och tidigare anställda i företaget.

– Ett sådant här mål påverkar det ju naturligtvis inte till det bättre, men om man tittar på vår egen framgång där vi växer i marknadsandelar har branschens bästa lönsamhet och så kan man konstatera att affärsmässigt klarar vi oss mycket bra.

– Sedan är det naturligtvis alltid trist med en sådan här historia, framför allt för dem som är åtalade är det ju en besvärlig situation, säger Ericssons koncernchef Carl Henric Svanberg.

Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@sr.se