SR MINNEN

Bus eller ljus i helgen

29 min

I helgen får utklädda och godissugna barn samsas med tända ljus på kyrkogårdarna. SR Minnen har samlat all information om hur det började.

I Sverige har "trick or treat" vid det här laget blivit "bus eller godis". I Folkminnen special från 2005 reder Christina Mattson och Bengt af Klintberg ut begreppen med våra olika novembertaditioner. För när firar vi egentligen Halloween, och när firar vi Allhelgona?

Här i Sverige fick traditionen att tända ljus på gravarna vid just allhelgonahelgen sitt genomslag så sent som på 50-talet, vilket fick en del röster att ilsket protestera mot att vi tog till oss den här katolska seden.

Numera betraktas allhelgona som tradition och det är vanligt att gå till kyrkogården för att tända ljus, men också att tända dem på nätet. 2008 ställde Människor och Tro frågan: Kan cyberrymden vara helig?

Lysande pumpaansikten hör Halloween till, men man kan också äta pumpa. Här får vi olika pumparecept i programmet Meny från 2008.

I programmet Plånboken, som sändes 2007, pratas det om helgens två "helgdagar": den traditionella svenska Allhelgona, med ljuständning på kyrkogården, och den amerikanskinfluerade Halloween, med pumpor och liemannendräkter till barnen. 

Många svenskar irriterar sig på detta nya, mer kommersiella sätt att fira, men frågan är - finns det egentligen några icke kommersiella helgdagar längre?

Fladdermusen är ett djur som förknippas med Halloween. Så här på höstkanten kommer fladdermusen in till städerna för att hitta en partner. Den låter "som en syrsa eller en gnisslande cykel", säger Sofia Gylje när hon guidar till fladdermössen kring Uppsala Domkyrka.