Skåne

Oro bland föräldrar till hjärtsjuka efter kirurgavsked

6:32 min

Organisationen Hjärtebarnsförbundet är orolig för att Skånes universitetssjukhus beslut att sparka en erfaren barnhjärtkirurg kommer att gå ut över hjärtsjuka barn. Förbundet anser att sjukhuset borde ha agerat annorlunda, oavsett vad kirurgen gjort.

– Jag tycker att det är häpnadsväckande att man avskedar en nyckelperson på det här viset. Sedan vet jag inte de bakomliggande orsakerna, men det är onekligen en nyckelperson med en oerhörd kompetens som man blir av med, säger Peter Nordqvist, generalsekreterare i Hjärtebarnsförbundet.

Hur tycker du att man borde ha hanterat det i stället?

– Om det är så han har gjort, så tycker jag att man borde sätta sig i ett rum, låsa dörren och sedan skälla på varandra ordentligt och lyfta fram allting. Sedan borde man gå ut från rummet och låta vardagen fortsätta.

Många på sociala medier har reagerat på nyheten att barnhjärtkirurgen Sune Johansson fått sparken. En del anser att sjukhuset gjort rätt, medan många beklagar att sjukhuset på det här sättet förlorar unik kompetens. 

Elisabeth Ekman från Helsingborg har en femårig dotter som föddes med ett svårt hjärtfel. Dottern har opererats två gånger av Sune Johansson och mår i dag bra.

– Min första reaktion när jag hörde det, var att tänka att det här är inte bra, och då tänker jag inte bara från min egen dotters horisont utan även alla de andra hjärtbarnen som finns i Sverige. Med en barnhjärtkirurg mindre i Lund känner jag som förälder en oro för barnhjärtsjukvården, och om alla de barn som är i behov av operation verkligen kan få det nu, säger Elisabeth Ekman.