Kan få vite för inställda flyg

1:19 min

Flygbolaget Avies som bland annat bedriver trafik mellan Pajala och Luleå, riskerar vite eftersom trafiken har legat helt nere sedan en vecka tillbaka.

Flygbolaget Avies, som på uppdrag av Trafikverket bedriver trafik på flera linjer i Norrlands inland riskerar att drabbas av vite eftersom bolaget ställt en rad flygningar under de senaste veckorna.

--Risken att det blir ett vitesförfarande finns där på grund av att man inte flugit kring den överenskommelse som vi har så det är inte osannolikt, säger Johan Holmér, enhetschef vid Trafikverket.

Orsaken till att Avies ställt in flygningar eller slagit samman linjer den senaste tiden är att bolaget haft brist på plan till följd av att en teknisk genomgångar av flygplansflotta.

Bakgrunden är att Statens haverikommission förra veckan kom med en rapport om en incident med ett Aviesplan i Torsby i Värmland och där haverikommissionen ansåg att det fanns brister i bolagets system för start och landninng.

I Pajala är flygplatschefen Arnfinn Bönå orolig för att det veckolånga flygstoppet ska leda till att passagerarna överger flyget, och han frågar sig vad som då händer med flygplatsen.

--Vi som har till uppgift att driva den här flygplatsen är rädd för att vi inte ska få den trafik vi behöver, för om inte någon flyger behöver man ingen flygplats.

Enligt Avies ska trafiken till Pajala komma igång igen i mitten av nästa vecka, men förtroendet för bolaget har fått sig en törn, säger Arnfinn Bönå.

--Det är lite skadat, det får jag väl vara ärlig att säga.