Biobesök kan vara livsfarligt för nötallergiska Hanna

4:39 min

Filmstaden är inte så allergivänliga som de tror. Hanna Roth är svårt allergisk mot jordnötter och hon vill att biografer, pubar och andra nöjesställen helt slutar sälja jordnötter och produkter med jordnötter i.

Biografer som Filmstaden i Örebro är inte så allergivänliga som de tror, för även om hela SF Bio, dit Filmstaden hör, slutade sälja jordnötter för flera år sedan så säljs fortfarande godis med hela jordnötter i vilket kan drabba allergiker.

Örebroaren Hanna Roth önskar att biografer, pubar och andra nöjesställen helt slutar att sälja jordnötter och produkter med jordnötter i.

Hon jämför med andra funktionshindrade personer och frågar hur många rullstolsburna man skulle neka att åka med tåg eller gå på bio eller gå på restaurang?

Personer som är jordnötsallergiker kan snabbt bli svårt sjuka av de små mängder, luftburna allergener. Exempelvis har flera flygbolag slutat sälja jordnötsprodukter.

På SF Bio förklarar informationschefen Tomas Runfors att man visserligen slutat sälja jordnötter men att de fortsätter att sälja vissa godisprodukter som innehåller hela jordnötter.

Han har inte hört talas om biobesökare som reagerat på de produkterna men säger att de nu ska se över sitt sortiment.