Flygtrafik

Avies fortsatt aktuella för sjuktransporter till Umeå

1:33 min

Just nu upphandlas sjukresorna mellan Östersund och Umeå. Det kan bli det kritiserade flygbolaget Avies som vinner upphandlingen.

Flygsträckan har i flera år blivit kritiserad av bland annat Landstinget för att den nuvarande operatören på sträckan Avies, har så små flygplan att de inte kan ta med rullstolar ombord.

Johan Holmér som är enhetschef på Trafikverket förklarar hur ett företag som inte kan ta med rullstolar på sina sjuktransporter kan ha fått uppdraget och nu återigen vara aktuella i upphandlingen.

– Kapaciteten som vi upphandlar ska alltid motsvara resande efterfrågan. Det innebär att vi är medvetna om att det finns resenärer, bland annat personer med vissa funktionshinder, som nekas ombordstigning. I en sådan situation är det naturligtvis oerhört viktigt att kunna erbjuda alternativa färdsätt för den resenären, säger han.

Lars Oskarsson som är ordförande för handikappsamverkan i Jämtlands län köper inte den förklaringen.

– De kan ju hålla den linjen och säga att det är få som åker och då blir det färre och färre som flyger. På något sätt måste man räkna även funktionshindrade som kunder i de här samanhangen, säger han.