Isisflaggan skapade rädsla i Smedby

3:49 min

I augusti hängde någon upp en flagga med den islamistiska terrorgruppen Isis symbol på en bro i Smedby utanför Kalmar. Polisens utredning av händelsen pågår fortfarande.

Lördagen den 30 augusti sattes en Isis-flagga upp i Smedby utanför Kalmar. Det här blev en uppmärksammad nyhet och det spreds också via högerextrema sajter på nätet.

Sedan blev händelsen snabbt bortglömd. Det var mitt i valrörelsen och mycket annat var i fokus.

Men i Smedby minns många fortfarande händelsen. Den har skapat oro i området, enligt de personer som P4 Kalmar träffat och pratat med.

Fortfarande pågår polisens utredning om vem som hängde upp flaggan. Händelsen rubriceras som förargelseväckande beteende, eftersom många Smedbybor upplevde obehag. Symbolen i sig är inte olaglig i Sverige.

– Jag har pratat med mina grannar och alla tycker att det känns lite olustigt, säger en man som är på väg hem och passerar den järnvägsbro där flaggan var upphängd.

– Man undrar vad det är för något som är på gång. Att det skulle vara just här i Smedby hade man inte kunnat drömma om. 

Assim Ibrahim är på väg till bussen. Han är själv muslim, och säger att det inte går att slå fast vem det var som hängde upp flaggan. Han spekulerar också i vad syftet egentligen var:

– Det finns många som tjänar på det här. Jag kan inte peka mot någon särskild grupp. Det här visar inte islam och man kan inte lägga skiten på muslimer, bara för att någon har gjort det här.

Flera muslimer berättar att händelserna skapat rädsla, inte minst för att människor ska se med andra ögon på Smedby nu. Någon har pratat om att flytta. Flera frågar sig också just varför flaggan dök upp, och i vilka syften.

P4 Kalmar har träffat en troende muslim som själv är en stark och aktiv motståndare till Isis. Han har därför blivit uthängd på nätet i samband med hotfulla kommentarer från Isis-anhängare. Bland annat därför har vi valt att hålla honom anonym.

Han har god kontakt med flera andra muslimer i Kalmar län och känner till händelsen i Smedby.

– De flesta som kommit fram till mig och berättat om sin rädsla är muslimer. Man kan också läsa på sociala medier hur de agerar. Man kan se rädslan i deras ögon och i deras texter på Facebook, berättar han.

Själv är han helt övertygad om att Isis-flaggan inte hängts upp av någon som tycker att Isis är bra – även om det finns sådana människor också, berättar han. De som tycker Isis är bra skulle inte ha något att vinna på att den svartvita flaggan dyker upp.

– Jag kan tänka mig att det var planerat och att det fanns ett syfte med det.

Det är en bild som även andra muslimer och invandrare i Smedby har.

– Jag kan säga så här: de lyckades faktiskt. De spred skräck och en splittring i samhället och fick folk att hetsa mot vissa folkgrupper, säger den aktiva Isismotståndaren.

– Samtidigt betyder inte det att det inte finns människor som håller med Isis – både i Kalmar och andra delar av Sverige.

Känner du till något om händelsen? Hör av dig till P4 Kalmars reporter Nick Näslund: nick.naslund@sverigesradio.se Du kan vara anonym. Dokument kan skickas krypterat via radioleaks.se