Skrotat RUT-avdrag hot mot läxhjälpsföretag

2:33 min

Oron är stor inom läxhjälpsbranschen efter regeringens besked om att rutavdraget för läxhjälp ska bort. Majoriteten tror att deras omsättning kommer minska och att flera mindre företag kommer få lägga ner.

Företaget Akademisk Omtanke har runt 400 anställda och erbjuder läxhjälp i bland annat Göteborg, Malmö och Stockholm. Akademisk Omtanke kommer fortsätta med läxhjälp, även om rutavdraget tas bort men Serena Tekgultekin som är kundansvarig är mycket oroad.

– Det innebär att verksamheten krymps avsevärt. Majoriteten av eleverna kommer inte kunna ha läxhjälpen hemma, vilket kommer att leda till att många av våra läxhjälpare riskerar att förlora sina jobb. Det finns fortfarande en osäkerhet om hur det kommer bli, men det här gick väldigt fort och vi blev väldigt förvånade och väldigt ledsna för våra elevers och våra anställdas skull, säger Serena Tekgultekin.

Hur tror du att det här kommer påverka er omsättning?

– Det är svårt att säga, men vi tror att det kan iallafall halveras, säger Serena Tekgultekin.

Sedan januari 2013 kan rutavdrag göras för läxhjälp, både vad gäller gymnasieungdomar och grundskoleelever och branschen har sedan dess växt kraftigt. Men den nya regeringen vill nu avskaffa rutavdragen för läxhjälp, om budgeten går igenom kommer avdraget avskaffas till årsskiftet.

Ekot har varit i kontakt med drygt 15 företag som verkar i läxhjälpsbranschen. En stor majoritet av dem tror att kunderna kommer minska drastiskt och därmed också omsättningen. Fyra mindre företag säger att de då kommer lägga ner. Ett av dem är Din Läxhjälp. Att planen är att ta bort avdraget redan till årsskiftet kom som en chock för grundaren Felix Martinsson.

– Då kände jag direkt att jag inte kan hålla på med det här längre. Det blir väldigt mycket mer pengar per månad och få skulle vara redo att lägga den summan. Det skulle inte bli någon lönsamhet eftersom det skulle bli så få kunder kvar. Det är väldigt trist, säger Felix Martinsson, grundare för Din Läxhjälp.

Men det finns också några företag som är positiva och som tror att kunderna kommer vara kvar, trots att avdraget tas bort.

– Vi har ju vetat om det här ganska länge och har kunnat planera inför det. Det kommer innebära att det blir dyrare för kunderna, men vi kommer sänka våra priser litegrann och jag tror att de flesta kunder kommer vilja fortsätta ha läxhjälpen trots att det blir lite dyrare, säger Markus Jäxvik, grundare på Studieakademin Göteborg.

Men hos största företaget på marknaden, My academy är tonläget ett annat. Om regeringens budget går igenom och läxrut tas bort kommer det påverka företaget och framförallt branschen mycket negativt, det menar Filip Johansson som är vd på My academy.

– Det kommer påverka vår omsättning negativt. Den största utmaningen är att vi får så kort tid på oss att ställa om. Vi kommer att klara omställningen och förhoppningsvis några företag till, men jag tror inte alla de mindre aktörerna kommer att klara omställningen när den ska ske under så här kort tid, säger Filip Johansson.