Åtalade poliser missförstod larm

”Det var ett missförstånd”, förklarar poliserna som idag ställdes inför rätta vid Stockholms tingsrätt, misstänkta för tjänstefel i samband med en våldtäkt i Täby i april förra året.

Det var i april förra året som en ung kvinna utsattes för en brutal våldtäkt i Täby. Under flera timmar våldtogs hon och misshandlades i ett skogsparti i närheten av Täby Centrum.

Vid överfallet hann hon larma en vän. Vännen ringde polisen och gjorde en anmälan. Men trots det skickade polisen inga polisbilar till platsen, och för det har tre polisen vid Länskommunikationscentralen i Stockholm nu åtalats, misstänkta för tjänstefel.

När rättegången inleddes på fredagförmiddagen fick poliserna ge sin förklaring till varför de inte skickade några poliser till platsen. Förklaringen från de tre var att det hela rörde sig om ett missförstånd. De förstod inte att det rörde sig om en pågånge våldtäkt, utan fick uppfattningen att våldtäkten redan ahde skett, inne i centrala Stockholm, och att kvinnan var på väg hem till Täby när larmet kom in.

Leif Silbersky är en av de åtalade polischefernas försvarsadvokat och han säger att hans klient, liksom de andra två, har gjort precis det som var möjligt att göra:

- Vid det här tillfället hade man tillräckliga resurser, men man hade ingen uppgift om vad som hade skett på det sättet att man visste ingen brottsplats. Man kunde alltså inte skicka ut de resurser man har agerat på det sättet man brukar agera och följt de instruktioner som gäller, säger Leif Silbersky.