Inga pengar för resning i Härjedalsmålet

2:40 min

Det blir inga pengar från Samefonden för Ruvhten Sijtes resningsansökan i Härjedalsmålet. Det har styrelsen i Samefonden beslutat.

Men styrelsen var oenig och Lars Wilhelm Svonni, som ville att samebyn skulle få låna pengar, har ingen förståelse för beslutet.

- Ja, för mig är det fullkomligt obegripligt, för det är sista chansen nu att få till en renbetesrätt,  alltså den renbetesrätt som i grunden föreligger, säger Lars Wilhelm Svonni.

Ja, Lars-Wilhelm Svonni och ytterligare en i Samefondens styrelse var för, medan fyra var emot att bevilja samebyn Ruvhten Sijtes 1,6 miljoner kronor för en resningsansökan i Härjedalsmålet.

I målet stämde på 90-talet omkring 700 markägare främst i Härjedalen fem samebyar.  Markägarna hävdade att samebyarna saknade renskötselrätt på deras marker - och vann. Efter nederlaget är samebyarna skyldig Samefonden 16-miljoner för rättegångskostnaderna. Karin Vannar menar att Samefonden inte går in i en process som man inte kan följa hela vägen in i mål och att resurserna därför saknas för att bevilja Ruvhten sijte medel.

- Jag för min del, jag brinner för ärendet, men de ekonomiska resurserna saknas och det är en jätteviktigt fråga som egentligen alla brinner för tror jag. Hade vi haft de där miljonerna som behövs och påbörjar man ett ärende så tycker jag man ska följa med och slutför det, säger Karion Vannar.

Sedan 2009 har samebyarna i Härjedalen och Idre sameby i ett arkivforskningsprojekt utrett sedvanerätten till renskötsel i Härjedalen och norra Dalarna. Och Ruvhten Sijte juridiska företrädare menar att forskningen visar att det är uppenbart att samebyn har sedvana i området och därför stor chans att nå resning i målet.

Och för Lars-Wilhelm Svonni, som inte har någon förståelse för de i Samefondens styrelse som inte vill bevilja medel, tror på Ruvhten sijte möjligheter.

- Jag ser en stor möjlighet att Ruvhten vinner i Högsta domstolen och när nu nya jurister har börjat ta tag i det här så har man ju vunnit och allt talar för att man vinner även i Härjedalen. Ja, jag förstår mig inte på dem, säger Lars- Vilhelm Svonni.

Men Samebyarna som var kopplad till härjedalsmålet är ju redan skyldig Samefonden 16 miljoner. Är det då inte oansvarigt av Samefonden att låna ut mer pengar då?

- Tvärtom. Det finns möjlighet att vinna tillbaka pengarna. Samefonden måste göra en chansning när det gäller att återställa en renbetesrätt. Något annat vore oansvarigt, säger Lars- Vilhelm Svonni.

- Chansen finns ju men vi har ingen garanti att det blir så heller och vi har inte de medlen just nu i alla fall, säger Karin Vannar i Samefonden styrelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio