Kennedy sköt Hammarby till Allsvenskan

2:03 min

Hammarby är klara för allsvenskan efter storseger mot Jönköpings Södra i den avslutande omgången i superettan. Kennedy Bakircioglü blev stor hjälte.

– Helt fantastiskt! Det har varit en fantastiskt säsong. Vi och fansen är värda det här. Vi har sett fram emot den här dagen, säger Hammarbys lagkapten till Radiosporten.

Ibland behöver man inte vara särskilt insatt i idrottslogikens outgrundliga vägar för att ana en matchhjälte.

Inte ens en missad straff i den första halvleken kunde förstöra det perfekta scenariot för Kennedy Bakircioglü, spelaren som personifierar Hammarby mer än någon annan just nu.

Hammarby vann mot Jönköping Södra med 5-0 och följer därmed Gif Sundsvall till allsvenskan.

Lossnade i andra

Efter en knapp kvarts spel föll Hammarbys Lars Fuhre lätt när Jönköpings Södras målvakt Anton Cajtoft rusade ut mot bollen. Robert Daradic valde att visa ut Cajtoft och döma straff.

– Jag vet inte om domaren pallar för trycket riktigt. Jag tycker att spelaren får chansen. Men det är 30 000 som står och skriker så då är det väl svårt att stå emot, säger Jönköpings Södras lagkapten Tommy Thelin till Radiosporten om straffen och målchansutvisningen.

Straffen missades av Kennedy Bakircioglü som la en dålig straff som inbytte målvakten Damir Mehic tippade ut till hörna.

– Det var en jobbig känsla att missa. Han gör en bra räddning på dåligt slagen straff, säger Kennedy till Radiosporten.

Därefter blev det mer eller mindre handboll med boll som rullades runt, runt, runt och ett kompakt försvar på linje som gjorde allt det kunde för att förstöra det roliga. 


Allra bäste partyförstörare var den ouppvärmde målvakten Mehic som inte bara räddade straffen utan även gjorde flera riktigt svettiga räddningar. 

Men efter en krampaktig första halvlek lossnade allt för Hammarby i den andra halvleken.

Den här gången var det Pablo Pinones Arce tur att falla väldigt lätt strax utanför straffområdet, Kennedy skruvade elegant in bollen i mål och fem år av superetta-exil började plötsligt kännas som dåtid i stället för nutid.

Några minuter senare var det dags för straff igen. Denna gång föll Pinones Arce enkelt och då bytte Bakircioglu hörn och gjorde sitt andra mål för dagen - 17:e sammanlagt - och vann därmed även skytteligan i serien.

– Det blir lite spänt. Allt hänger på oss. Men den andra halvleken är kanonbra. De orkar inte stå emot oss. Efter 2-0 är det avgjort. Jag får ta revansch på mig själv, säger Kennedy.

Allsvensk plats


Inhopparen Fredrik Torsteinbö chippade in det tredje målet och när Michael Timisela gjorde fyran var det inte bara hans första mål för säsongen, det var också slutpunkten på all möjlig spänning.

Linus Hallenius gjorde det sista målet på tilläggstid.

Trots flertalet uppmaningar att publiken inte skulle ta sig in på planen i samband med slutsignalen så var det precis det som hände. Matchen spelades inte klart, en minut återstod när planen invaderades av segerrusiga Hammarbyfans. Kennedy hyllade sina fans efter matchen.

– Helt otroligt. De är så jäkla underbara. Det här ska vi njuta av ett bra tag, säger matchvinnaren.