Jurist vill stoppa missbruk av samiska kulturmarkörer

1:30 min

Vem äger egentligen rätten till det samiska kulturarvet? 

Ja, den frågan besvarades av den biträdande professorn vid Norges arktiska universitet i Tromsö, Mattias Åhrén, på en konferens om dokumentation av samiska mattraditioner .

- Det samiska folket ska ha rätt att bestämma hur vår kunskap och det sätt vi presenterar maten kommer till uttryck. De andra ska inte ha uppfattningen att det bara är att kliva in och kalla kött för suovas, säger Mattias Åhrén.

Idag är det attraktivt att använda sig av den samiska kulturen i marknadsföringen av produkter. Detta gör produkten mer lockande och exotisk, och hjälper produkten att skilja sig från liknande produkter ute på marknaden.

Men ännu finns det finns ingen lagstiftning som säger vem som äger rätten till det samiska kulturarvet. Men Mattias Åhrén tror att det kan bli en förändring i den frågan.

- Från samiskt håll ska vi redan nu agera och säga att det tillhör samerna.

Men det här är inte ett sätt att utesluta andra från den samiska kulturen förtydligar Åhrén.

- Vi har ju mycket i den samiska kulturen som vi är stolt över och som vi vill visa upp och kanske låta andra använda. Det är bara det att det måste ske på rätt villkor och på rätt sätt.

Enligt Mattias Åhrén är tydlighet ledordet för att undvika kulturella övertramp i framtiden.

 - Om vi kan vara tydliga med att det här är samiskt och ni kan liksom inte bara ta det utan måste fråga först, så kan vi se om vi kan komma fram till någonting. Så tror jag att man kan komma till rätta med många av de problem som finns när det gäller missbruk av den samiska kulturen, säger Mattias Åhrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio