Sverige

Svenskar skänker rekordmycket till välgörenhet

1:54 min

Förra året skänktes nästan 17 miljarder till hjälporganisationer, det är en ökning med en miljard från året innan. I dag presenteras färska siffror av svensk insamlingskontroll.

Under 2013 skänktes 16,9 miljarder till organisationer med 90-konton, en rejäl ökning från året innan med över 1,3 miljarder kronor.

90-konton är de som årligen kontrolleras för att bland annat klara kravet att minst 75 procent av intäkterna går till ändamålet och inte administration eller löner.

Ökningen har märkts under flera år och det finns olika anledningar. En är ändrade skatteregler, som gör att privatpersoner kan få skattereduktion som gåvor till ideell verksamhet.

I och med bugetförslaget kommer det nu föreslås att avdraget tas bort. Men svenskarnas givmildhet handlar framförallt om att människor helt enkelt vill hjälpa varandra:

– Svenskarna är ju ett resande folk och när man ser naturkatastrofer som drabbar människor, till exempel den som var på Filipinerna 2013, då ökar människors vilja att skänka pengar, säger Lena Hörnblad, kanslichef på Svensk insamlingskontroll.

När det gäller gåvor från allmänheten handlar det om 5,2 miljarder förra året en halv miljardig ökning. Mest pengar skänktes under 2013 till Cancerfonden, totalt 409 miljoner kronor. Men största ökningen märkte Unicef, med 27%. De fick under förra året 355 miljoner kronor.

– Det som händer vid en katastrof är att det blir fler, som normalt inte kanske ger, som skänker pengar. Och att människor till och med hör av sig till oss spontant och vill ge, eller hjälpa till. säger Per Westberg, vice generalsekreterare för Unicef.

Gåvorna har ökat under flera år och det kommer troligen fortsätta säger Lena Hörnblad:

– Ja, det tror jag och vi kan ju se nu under 2014 att vi har haft flera stora flyktingkatastrofer och nu senast krisen med ebola i Västafrika. Det kommer säkert öka givandet i år också, säger Lena Hörnblad på Svensk insamlingskontroll.