#knarklan

Sommarmånaderna skördade offer

1:51 min

Förra året var antalet akuta narkotikarelaterade dödsfall i Sverige det största någonsin och under sommaren i år har narkotikan fortsatt skörda offer.

2014 års facit över knarkdöden i Gävleborg riskerar bli kuslig läsning när riksmedicinalverkets obduktionsrapporter väl är klara.

Förra året var antalet akuta narkotikarelaterade dödsfall i Sverige det största någonsin och under sommaren i år har narkotikan fortsatt skörda offer. I Gävleborg är det särskilt i Gävleområdet som missbrukare dött säger Mattias Nilsson, narkotikapolis i Gävle.

– Vi vet att det var fyra stycken dödsfall och förmodligen ett blandmissbruk eller att de har överdoserat något starkt preparat.

Fyra döda, bara i sommar, säger alltså polisen. Minst sju tror Gill Jönsson, samordnare vid socialtjänsten i Gävle, som berättar att de känner till dödssiffran genom dödsannonser och att det sprider sig att någon tagit en överdos och tyvärr gått bort.

Föräldraföreningen mot narkotikas ordförande Laila Pettersson har ingen siffra, men vet hur tätt döden följer i missbrukarnas spår.

– Våra barn återupplivar varandra. Hjärtar stanna och kompisarna gör hjärt- och lungräddning. De verkar inte bry sig.

Sannolikt var de alltså fler, men fyra missbrukare som under sommaren dog av narkotika i Gävle har P4 Gävleborg lyckats bekräfta och identifiera.

En av dem var 23-årige Martin Gustavsson vars mamma Anette Gustavsson i Gävle på kvällen den 24 juli fick just det ett besök som ingen förälder i världen någonsin vill ha.

– De kom och ringde på dörren, polisen. De frågade om jag var Martins mamma och att de tyvärr måste meddela att Martin avlidit.

Som lyssnare tar du del av granskningen på flera plattformar; radio, webb och sociala medier. Du kan följa flödet på Twitter via hashtagen #knarklan.

Diskutera i kommentarsfältet nedan. Vad tycker du om situationen i Sverige när det gäller droger?