Försökte SD i Surahammar värva nazist?

1:59 min

Sverigedemokraterna i Surahammar tar avstånd från Carolus Motander, anhängare till nazistiska Svenskarnas parti, som sitter på en av SD:s platser i kommunfullmäktige. Men chatt-meddelanden som skrevs strax efter valet väcker frågetecken.

Chatt-meddelanden som skrevs strax efter valet kan tolkas som om Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare i Surahammar, försöker värva Carolus Motander till partiet.

Meddelandena kan också tolkas som om han håller med Motander om en politik som ska vara "främjande för de etniska svenskarna".

Men Mattias Karlsson säger att det inte alls var så.

– Jag vill föra en politik som är Sverigevänlig, helt enkelt. Det är inget konstigt för att vara Sverigedemokraterna. Och sedan... det var inte så att jag erbjöd honom en plats för Sverigedemokraterna heller överhuvudtaget, utan han har ju kapat en stol utav oss, säger Mattias Karlsson.

Carolus Motander blev invald i Surahammars fullmäktige för Sverigedemokraterna genom att han blev uppskriven på några av partiets så kallade öppna valsedlar. Han kommer att sitta på en av Sverigedemokraternas stolar men som politisk vilde, eftersom han sympatiserar med, och har varit aktiv i, nazistiska Svenskarnas parti.

Sverigedemokraterna har utåt sett tagit avstånd från Carolus Motander och menat att han kuppat sig in på en av deras platser.

Men i ett chatt-meddelande strax efter valet frågar Sverigedemokraternas Mattias Karlsson vad Carolus Motander vill driva för politik i kommunen.

Carolus Motander svarar att han inte vet ännu, men att det kommmer att vara

"främjande för de etniska svenskarna".

Mattias Karlsson svarar då:

"Ok ja så långt är vi ju överens. Jag trodde du var övertygad Svp? Vill du sitta under sd flag?"

Mattias Karlsson säger nu att det här inte var ett försök att värva Carolus Motander till Sverigedemokraterna, han ville bara veta vad Carolus Motander själv ville.

Att Mattias Karlsson i sitt chat-svar håller med om att vilja driva en politik som ska gynna de etniska svenskarna säger han berodde på att han läste Carolus Motanders meddelande slarvigt.

– Det var klantigt läst av mig, eller slarvigt läst av mig. Det var inte så jag menade överhuvudtaget, vi för en Sverigevänlig politik.

Du läste hans meddelande för slarvigt?

– Ja, det måste ha varit så. Jag vet inte riktigt vad jag ska svara på den frågan. Jag har ju skrivit så, jag kan inte komma ihåg exakt hur det gick till, jag kommer inte ihåg när det var heller. Det var i samband med valet, antar jag. Klantigt av mig att inte läsa meddelandet mer noggrannt, helt enkelt.