FP hoppar av - vill inte sälja Lidingöhem

1:28 min

Den borgerliga trepartikoalition som styrt i Lidingö spricker. Anledningen är att Moderaterna vill sälja ut bostadsbolaget Lidingöhem.

Torsten Engevik är folkpartistiskt kommunalråd och säger att anledningen till att man lämnar förhandlingarna är att Moderaterna vill sälja Lidingöhem.

– Vi har inga långsiktiga garantier för att lägenheterna i framtiden går till äldre eller grupper med stort behov av bostad, säger han.

Finns det inte möjligheter till en kompromiss?

– Vi har inte mött intresse för att kompromissa på det här området. Framförallt inte från Moderaterna men det finns ju även Kristdemokraterna och Lidingöpartiet. Men vi konstaterade då att det finns tre partier som tycker en sak och ett parti som vill vidareutveckla Lidingöhem och då var det bara att lämna förhandlingarna, säger Torsten Engevik.

De senaste åren har Lidingö kommun styrts av Folkpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna. Men i valet nyligen gick både Moderaterna och Folkpartiet bakåt, och koalitionen förlorade sin majoritet.

Efter valet har de tre partierna och det lokala borgerliga partiet Lidingöpartiet förhandlat om att bilda en ny koalition, men nu har Folkpartiet alltså lämnat de förhandlingarna.

Men Lidingöpartiet bekräftar för Radio Stockholm att de fortsätter förhandla - och resultatet kan alltså bli att Moderaterna fortsätter att styra kommunen, men nu ihop med KD och Lidingöpartiet.

– Som jag sagt förut kommer jag inte kommentera de förhandlingarna vi är i just nu. När vi är färdiga kommer vi att presentera det, säger Anna Rheyneuclaudes, moderat kommunalråd.