Flyktingfrågan fick moderater att välja Sverigedemokraterna

1:52 min

Just nu analyserar Moderaterna sitt dåliga valreslutat med en minskning på 6,7 procent. En viktig förklaring är flyktingpolitiken som fick många väljare att gå till Sverigedemokraterna istället.

Henrik Sundström, distriktsordförande för Moderaterna i Bohuslän, menar att en förklaring kan vara att Moderaterna inte kunde föra sin egen flyktingpolitik eftersom regeringen gjort upp med Miljöpartiet.

– Till exempel när det gäller frågan om anhöriginvandring där vi har en väldigt tydlig linje om  försörjningskrav innan man tar hit anhöriga. Där har vi varit tvungna att kompromissa väldigt mycket. Det var en sak som kanske inte kom fram tillräckligt mycket i den här valrörelsen.

Uppgörelsen mellan regeringen och miljöpartiet 2011 kom till för att stänga ute Sverigedemokraterna från deras hjärtefråga - migrationspolitiken.

Men med facit i hand menar alltså Henrik Sundström att den legat Moderaterna fatet och hindrat dem från att vara tydliga i flyktingfrågorna.

SIFO's siffror visar svart på vitt att Moderaterna förlorade stort till Sverigedemokraterna.

– Den största förlustkällan är Sverigedemokraterna, sen Folkpartiet och sen Socialdemokraterna. De partierna förlorade man mest väljare till, säger Toivo Sjörén, analyschef på SIFO.

25 procent av de väljare som Moderaterna tappade gick till Sverigedemokraterna. 

Liselotte Broberg, (M), kommunalråd i Tanum tycker att Sverigedemokraterna med hjälp av media fick sätta tonen i debatten utan att Moderaterna gav någon konkret motbild.

Mikael Cederbratt, moderat riksdagsledamot, säger att väljarna köpte många myter om invandringen som spreds på nätet, och att det var svårt att bemöta.

Och nu när Moderaterna ska välja en ny partiledare behöver de bli mindre Stockholmscentrerade tycker Henrik Sundström:

– Det är väldigt viktigt att vi breddar partiledningen till att innefatta människor som kan lyssna på hela sverige och fånga upp signaler. Jag får lite en känsla av att rikspolitiken i Stockholm och riksmedia är lite som ett självspelande piano som förstärker varandra. Man sluter sig i en viss krets och då ser man inte resten av landet.