Tiggeri

Skänka pengar till de som tigger är ett personligt val

6:10 min

Fatta eget beslut om du vill skänka pengar eller inte till de som sitter utanför affärer och tigger, säger Irene Fregelin, Röda Korset.

Många väljer att gå förbi de som sitter på marken utanför en affär och ber om pengar, säger Irene Fregelin som är engagerad i Röda Korset, bland annat i organisationens arbete med flyktingar.

Jag brukar försöka tänka mig in i andra personers liv. Jag kan inte föreställa mig hur eländigt de har det, säger Fregelin.

Irene har träffat en trebarns-mor som lever jättefattigt i Bulgarien. Irene berättar vidare att det är svårt att kommunicera , men kvinnan har visat bilder och pratar om sina barn. Irene tror att det betyder oerhört mycket att man ser personerna, pratar och visar att man är en medmänniska.

Ska man skänka pengar eller inte?

– Jag ger en peng då och då samt mackor och frukt och det är uppskattat.
Man måste personligen fatta ett beslut och för Irene är det solklart. Jag tror inte på att det är ligor som ligger bakom. Det är bara fördomar och myter, säger Irene.

Hur ska man vara säker på att hjälpen går till någon som verkligen behöver det?

– Dels ska man lita på sin magkänsla och fråga dom om man är osäker, tipsar Irene.

Irene är engagerad i Röda Korset och nu i dagarna har organisationen börjat ett samarbete med Röda Korset i Rumänien. Lokalt kan vi lindra den utsatthet och den misär de är i och långsiktigt försöka jobba för att stödja personerna i det egna landet, säger Irene Fregelin.