Dalarna/Jämtland

Rättegång om misstänkt grovt jaktbrott startade i dag

Idag måndag startade rättegången i Mora tingsrätt mot de fem män som misstänks för grovt jaktbrott i Tandsjöreviret mellan Dalarna och Härjedalen för två och ett halvt år sedan. De åtalade männen nekar till brott. 

Åklagaren Åse Scholtz hävdar att det handlar om grovt jaktbrott och menar att männen ska dömas för brott mot jaktlagen. Åklagaren lägger fram sms-trafik, fotspår och vapendelar som bevismaterial och att en av männen ska ha följt efter en varg med skoter, gps och sändarhalsband.
Männen nekar till brott och hävdar att de varit i området för att jaga bäver.

Utanför tingssalen i Mora hölls en demonstration för att stödja de misstänkta männen. Demonstranterna menar att de misstänkta männen är utsatta för en rättsskandal.

Mats Persson, från folkaktionen ny rovdjurspolitik säger att lagstiftningen är en kombination som är egentligen är helt omöjlig att följa, att man inte ska kunna vistas i skogen där det finns vargspår.

- Djuren går ju samma vägar som vi, det är ju lättare att gå efter skoterspåren. Om man rör sig där kan man råka ut för sånt här. Vi anser också att tjänstemännen är partiska, säger Mats Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio