Dom i dag mot medborgargarde som angrep tjuv

1:53 min

Ett inbrottsförsök på en gård söder om Ljungby i somras ledde till att en misstänkt tjuv bands, och misshandlades. Två män från den drabbade gården plus en tredje man har stått anklagade för händelsen och de får idag sin dom.

Idag kommer domen mot tre män från västra Småland som anklagats för att ha misshandlat och fört iväg en misstänkt inbrottstjuv. Det är sånt som riskerar att hända när frustrationen över att ha drabbats av stöld är stor, menar Suzane Christoferson, boende på landsbygden söder om Ljungby. 

Landsbygden i västra Småland har drabbats av ett stort antal stölder de senaste åren.
Många av de som bor i trakten menar att händelsen är en följd av att polisen inte har resurser att finnas på landsbygden. Suzane Christoferson är en av dom.

– Man stjäler saker och lägger i tjuvgömmor. Sen lägger man det i lastbil och kör ut det ur landet, säger närpolischef Anders Karlsson i Ljungby.

Gräsklippare, fyrhjulingar, röjsågar och diesel tillhör det som är stöldbegärligt.

– Polisen har inte resurser att finnas överallt, säger Anders Karlsson.

Med målet en tryggare landsbygd har Suzane Christoferson startat en facebookgrupp.

– Vi har medlemmar i gruppen som inte sover om nätterna för att de bevakar sin egendom. Vi har barn som inte vågar sova i sina egna rum, säger Christofferson.

Invånare i trakten åker runt om nätterna för att spana efter misstänkta bilar, men att överlämna ansvaret för rättssäkerheten till oss som bor på landsbygden är ingen lösning, menar Suzane Christoferson.